Судалгааны чиглэл

  • Монгол улсын ургамлын гаралтай – үр тариа болон малын гаралтай түүхий эд – сүүнд суурилсан хүнсний үйлдвэрүүд (пиво, спирт, гурил ба сүү)-ийн дайвар буюу хаягдал(пивоны ба спиртийн шаар, ашигласан дрожжи, хивэг, шар сүү)-аас функциональ хүнс, пробиотик, пребиотик, бусад эм биобэлдмэл гаргах хими-биотехнологийн судалгаа
  • Монголын уламжлалт зарим хүнсний (исгэг цагаан идээ, борц) гол үйлчлэгч биологи – фармакологийн идэвхит бодисыг нээн илрүүлж, бүтэц, биологийн үйлдлийг шинжлэх ухааны үндэслэлтэй судлан тогтоох
  • Монгол улсын хүн амыг архаг өвчлөлд хүргэж болох хүнсний аюулгүй байдлын эрсдэлтэй эх орны болон импортын хүнсний бүтээгдэхүүний хяналтыг сайжруулах, энэ талын нарийн мэргэшсэн мэргэжилтэн бэлтгэх
  • Монголын уламжлалт анагаах ухаанд хэрэглэгддэг эмийн ба хүнсний ашигт ургамлын гол үйлчлэгч биологи-фармакологийн идэвхит бодисыг нээн илрүүлж, бүтэц, биологийн идэвхийг шинжлэх ухааны үндэслэлтэй судлан тогтоох

Бүрэлдэхүүн

Б.Мөнхжаргал, С.Мягмарсүрэн, Л.Мөнхцэцэг, Б.Туяагэрэл, Н.Туяа, Л. Анхбаяр, З. Долгорсүрэн, Н.Уранчимэг, Ц.Ариунжаргал, Г.Баттулга , Б.Мөнхцацрал, Б.Ерболат, Б.Мөнх-Эрдэнэ, Б.Юмчинсүрэн, Я.Гэрэлт -Од, Б.Алтантуяа, Б.Цэцэгсүрэн, Д.Ариунцэцэг, Э.Намжилсүрэн, Б.Пүрэвсүрэн, Э.Солонго, Л.Аззаяа, П.Ичинхорлоо, Х.Бадамцэцэг, Б.Ариунжаргал, М.Нямжаргал, А.Энхжин, Б.Бадамгарав, Г.Намуунцэцэг, Б.Отгонбанди, Т.Самбуу, Б.Нургул, Ш.Ариунзаяа, Б.Ичинхорлоо, П.Ичинхорлоо, Ү.Энхбуд, Б.Мөнхболор, Х.Сувд-Эрдэнэ, Л.Дулмаа, Б.Батзаяа, Д.Батмэнд

 

Танилцуулга:

Ш/у-ны доктор, профессор Н.Цэвэгсүрэнгийн санаачлагаар 1998-1999 оны хичээлийн жилээс шавь сургалтыг буй болгож МУИС-д “Эмчилгээний хүнс, байгалийн нэгдлийн хими”-ийн судалгааны багийг байгуулан үйл ажиллагаа явуулж эхэлсэн. Энэ хугацаанд 106 эрдэм шинжилгээний өгүүлэл, 11 нэг сэдэвт бүтээл, 78 сурах бичиг, 7 патент, 8 стандарт нийт 224 бүтээл боловсруулж, хэвлүүлсэн байна.
Тус судалгааны баг нь ургамлын тос, тост ургамлын хими-технологийн судалгаа, байгалийн эмийн ургамлын хими, эмийн үйлчилгээт бодисын химийн бүтэц, биологийн идэвхийн судалгааг эхлэн хийж гүйцэтгэдэг байсан.
МУИС-ийн бүтцийн өөрчлөлтийн хүрээнд БСШУЯ, ШУТСан болон МУИС-ийн дэмжлэгээр 2014-10-30-нд тус судалгааны баг өөрийн судалгааг явуулах иж бүрэн тоноглогдсон судалгааны лабораторитой болсон нь бидний судалгааны ажлыг дэмжсэн, энэ чиглэлээр судалгааны ажилд сонирхолтой оюутныг сургахад чухал алхам болсон.

Холбоо барих

  • Төв байр – 221/ Эмчилгээний хүнс, байгалийн нэгдлийн химийн лаборатор
  • Эмчилгээний хүнс байгалийн нэгдлийн лаб Профессорын баг https://www.facebook.com/groups/681054365354274/

 

Ололт, амжилтууд:

  • Хэвлүүлсэн нэг сэдэвт бүтээл: 10
  • Хэвлүүлсэн сурах бичиг: 16
  • Хэвлүүлсэн эрдэм шинжилгээний өгүүлэл:  130
  • Оролцсон, хэвлүүлсэн ЭШ хурлын илтгэл:  80
  • Авсан шагнал: Монгол улсын ерөнхийлөгчийн нэрэмжит залуу судлаач эрдэмтэн шагнал, МУИС-ийн шилдэг судлаач багш, МУИС-ийн шилдэг судалгааны хамтлагийн II байрны шагнал
  • Шинэ бүтээл, зохиогчийн эрх хамгаалалт:  4
  • Батлуулсан стандарт: 9

Хамтын ажиллагаа:

Дотоод:

  • ШУА,
  • АПУ,
  • Монос

Гадаад:

  • Японы Китасато ИС,
  • ХБНГУ-ын Дусселдорфын ба Галле-ийн ИС,
  • Өмнөд Солонгосын Кореа ИС,
  • БНХАУ-ын Өвөрмонголын ИС,
  • Бээжингийн ХААИС

Төслүүд:

Хэрэгжсэн

  • (ШУТС): Хүнс тэжээлийн зарим ашигт ургамлын түүхий эдийн биохимийн найрлага, боловсруулах хими-технологийн судалгаа (2004-2006)
  • (ARC): Монгол орны эмийн ургамлын фитохимийн судалгаа. 1-р хэсэг. (2006-2007)
  • (ARC): Монгол орны эмийн ургамлын фитохимийн судалгаа. 2-р хэсэг. Говь хээрийн бүсийн зарим ургамлын фитохимийн бүрэлдэхүүний химийн бүтэц, биологийн идэвх (2007-2008)
  • (ARC): Монгол орны эмийн ургамлын фитохими-биолонийн идэвхийн судалгаа. 3-р хэсэг. Говь хээрийн зарим ургамлын хоёрдогч метаболитын судалгаа (2008-2009)
  • (ШУТС): Зүрх судасны болон хорт хавдрын өвчлөлөөс хамгаалах, эмчлэх үйлдэлт эм, эмчилгээний хүнсний бэлдмэл гаргах фитохими-биологийн идэвхийн судалгаа (2008-2010)
  • (нано-иноваци): ”Монгол оронд ургадаг эмийн ургамал, байгалийн нэгдлийн химийн бодисыг ашиглан нано бүтэц бүхий нэгдлүүдийг гарган авах, анагаах ухаан эм зүйн салбарт ашиглах” (2008-2010)
  • (ШУТС): “Монгол орны ургамал, амьтны гаралтай түүхий эдээс биологийн идэхит шинэ бодис илрүүлэх, функциональ хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн гаргах боломжийг судлах фитохими биотехнологийн судалгаа” (2011-2013)

Хэрэгжиж буй

  • (ШУТС): “Монгол улсын хүнс үйлдвэрлэлийн хаягдал зарим уурагт болон нүүрсусны түүхий эдийг дэвшилтэт технологиор боловсруулан шинэ нэр төрлийн биологийн идэвхит нэмэлт, функциональ хүнсний бүтээгдэхүүн гаргах боломжийг судлах хими-биотехнологийн судалгаа” (2014-2016)

Лабораторийн хүчин чадал

 

  Ультра соник усан банн KQ-250B

 

10л багтаамжтай, 40kHz, 250W

 

  BIOBASE-EL10A Elisa Reader

 

5℃-40℃, 86 kPa – 106kPa, 8 цаг тасралтгүй ажиллах боломжтой, 400 – 800nm-т 96 дээж зэрэг хэмжих боломжтой

 

  Хагас автомат Кьелдалийн нэрлэгийн багаж BKN-I

 

хуурай дээж бол 0.2-2.00, хагас хуурай дээж 2.00-5.00, шингэн дээж 10-25мл,

 

  Тоосруулан хатаагч SD-015

 

Тоосруулан хатаагч 1л багтаамжтай, 160-180°С-т халуун өтгөрүүлсэн уусмалыг

 

  Хөлдөөн хатаагч BK-FD10

 

-40°С – 50°С, 4 тавиуртай, 8 колботой дээж хатаах боломжтой, цахилгаан